Sunday, August 24, 2008

Count down ke Permatang Pauh

hehehe.... apa cite dah skg? ana politik2 ni kureng skit la nak amik tau... (hal diri sendiri pn masih tunggang langgang). hehehe... ha! kebetulan crita pasal tunggang langgang, adoi la.... laparnya ana skg ni..... dari malam semalam x jumpa nasik. Cafeteria desasiswa cuti. Suka hati baju seragam "they all" ja. Macam la perut ana ni boleh cuti makan. Seb bek desa ana dekat ja dgn Sg. Dua. So, nak beli apa-apa pon senang. Ni lagi satu hal, biasanya petang-petang ada sorang abang gerai makan bergerak landing kat situ, jual makanan. Bungkus bawa pulang ja la tapi.... Dia x sediakan kursi meja skali. Hehehe. Best juga, sedap dan murah. Ckp apa tadi? Oh ya, memang la biasanya petang-petang dia ada, tapi kelmarin ana p xde pula. Mungkin sebab kelmarin ada Pasar Malam, so dia assume yang semua masyarakat yang tinggal dekat-dekat situ akan ke pasar malam cari makan. Adoi la.... Dia x tau ke ana x p pasar malam sbb xde member kemarin.... (Tau apa ka jadahnya. xda kaitan langsung! Kata abang gerai tu dalam hati) Kalau dia terbaca blog ana ni la... ekekeke...

Cakap pasal member, mana they all x balik-balik kampus lagi nih. Adoi la....

Apa ana merapu ni... Alahai la... Oh, Permatang Pauh. Macam -macam ana dengar crita pasal Permatang Pauh ni. Kekadang pening juga. BN kata lain, PR kata lain. Itu logik la kan... Kalau dah dapat kata sepakat, buat apa nak "gaduh-gaduh" lagi. Hm...

Semenjak perang politik ni, tetiba harga minyak turun. Sikit ja la tapi... Sekadar boleh la buat insan2 yang kalau xda minyak xleh jalan berfikir yang sebenarnya memang betul la kata orang, "sebenarnya harga minyak boleh turun lagi" sebelum perang Permatang Pauh bermula. Seb baik ana naik komuter kampus ja. Tapi, akibat kenaikan harga minyak sebelum sem baru bermula hari tu memang menjejaskan hidup ana dan juga pelajar2 lain. Apa x, tetiba yuran desasiswa naik RM 20. Desasiswa ana la, desa lain ana xtau. kihkihkih. Tapi mesti lagi mahal sebab setau ana, yuran desa ana merupakan yuran yang paling murah antara desa di kampus ni. Desa lain ada cecah sampai rm500 lebih. Sikit lagi nak sampai rm600. Adoi la.... Yuran naik, tapi PT "itu-itu" juga. Hm... Memang merana la hidup lepas ni. Kena pandai-pandai jaga diri.

Agak2, kenapa kehjaan kasi turun harga minyak tiba-tiba?? Memang sebab kasihkan rakyatkah? Sebab Permatang Pauh kah? ya ka? ya? bukan? bukan ke? hm... ntah la... Suka hati antum la nak fikir macam mana kan.

Sebenarnya xleh kupas isu ni banyak2. Sekadar cukup-cukup makan tu udah ler... Nti x pasal-pasal... hehe....

So, ana tutup dengan lafaz bismillah. eheks!!... Ni ana sertakan gambar komuter bas kampus ana, yang lukisan ja la tapi... kihkih

Ana pun x pasti samaada betul ke x ni komuter kampus ana... lain macam ja rasa... hihihi

Ops!! lupa tanya, apa khabar Pak Lah lepas naik bas malam semalam? Sihat lagi ka? Penat tu naik bas... huhu.. Kalau naik bas kuning (nama apa ntah, lupa... kihkihkih) di penang ni, lagi haru. Penumpang macam sardin. Boleh sakit sendi lepas ikut bas-bas tu. Nasihatku, tolong la upgrade bas-bas di Malaysia ni. Dah la sesak, x punctual pula tu. Adoi la.... Ni yang rasa nak nyanyi ni. Malaysia... oh tanah air ku....
........

6 comments:

Ratu Sulaman said...

ha! baru ana ingat, nama bas kuning yang ana maksudkan di atas ialah.. jeng...jeng...jeng... ialah.... bas milan....!!!
hahaha... lawak sungguh! tu pun Lai yang bgtau time kami g lunch makan nasik lauk ikan keli masak lemak. Sedap woo.. ana cakap sama lu... hehehe...

١کۄ ډان کھۑۮڧڼکۄ said...

salam...
haluuu..
so suka ar sama blog lu, bnyak novel ar.. blanja sebuah?hehehe

١کۄ ډان کھۑۮڧڼکۄ said...
This comment has been removed by the author.
١کۄ ډان کھۑۮڧڼکۄ said...

hehehe
i.allah ada rezki.hehehe
apload la gmbr d pinboard akak eh..
di alu2kan
memeriahkan suasana d sana..
di blog akak, bhagian wajah~wajah
okies??

Anonymous said...

salam sang ratu..
heeee..heee..
aku tau apa nama bas yg warna kuning tu..
BAS MILAN..
mmg menderita zahir dan batin
bila naik bas tu..
sudahlah pemandu bas BIADAP..
mau jadi samseng jalan raya..

Ratu Sulaman said...

tu la pasal lai...
adui la....
yeyeh, ari ni cuti, yeyeh...
hihihi