Sunday, August 24, 2008

Ikan keli masak lemak


Ikan keli masak lemak. Fuh!! sedapnya.... Huhuhu. Entah bila lagi dapat makan lauk ni. Last makan mingu lepas. Masa cuti midsem. Kelaparan yang menggila menyebabkan ana dgn Lai nekad p cari makan d luar. Sg. 2 la of koz. Rupa2nya, gerai makan d Sg.2 tu buka siang time cuti. Alahai la... habis cuti baru ana tau. Malang2... Mmg jrg makan di situ time lecture week. Tau la, ke"byz"an membataskan kehendak. kahkahkah. Seingat ana, paling last ana makan di situ pn sem lepas. Tu pun sekali. Hmm... Tapi ana musykil... Seingat ana, masa first year n first sem dulu, gerai tu penuh ngn lalat. Gila. Sbb tu la myb ana n member jrg p makan situ. Nta la, tu kot sebabnya... ekekeke.

Ni ana bg sedikit info ttg cara masak Ikan Keli masak Lemak.

Bahan-Bahan

1 kilo ikan keli (keli afrika atau sawah)
1 biji kelapa - asingkan pati
50 biji cili padi
dua biji pisang muda (sederhana besar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci kunyit
Limau kasturi
Garam secukup rasa

Cara:

Kisar cili padi bawang, kunyit dan pisang muda yang dipotong-potong (tak perlu buang kulit. Cuma basuh bersih-bersih) bersama sedikit santan.

Masukkan ke dalam periuk yang telah dipanaskan. Masukkan ikan keli yang sudah dikelar. Kemudian masukkan lebihan santan cair. Kacau, jangan bagi pecah minyak. Masukkan garam. Setelah ikan masak masukkan pati santan. Tutupkan api, perahkan limau. Bolehlah dihidang

Cadangan Hidangan:

Hidangkan semasa panas. ekekeke

Tambahan:

Cili padi memang banyak, tak pedas sebab ada pisang dan limau. Kalaau nak lagi pedas boleh tambah lagi. Pisang tu tak perlu dibuang kulit. Masakan ni akan berwarna kehijauan dan agak pekat berbanding gulai biasa. Jangan kacau terlalu kuat sebab ikan senang hancur.

Selamat memasak.

No comments: