Wednesday, September 17, 2008

Sahur

Kenapa perlu bersahur sedangkan dengan x bersahur pun, aku dapat menahan lapar sampai berbuka. Kata seseorang kepada ana. Hm... nampaknya, berlaku salah faham di sini.. so, meh kita tengok dan tafsir hadis Anas r.a yang bermaksud:

"Rasulullah S.A.W bersabda: hendaklah kamu bersahur kerana di dalam bersahur itu ada keberkatannya"

Jadi, kita dapat lihat di sini, sahur bukan sahaja bertujuan untuk kita makan dan minum sebelum puasa sahaja tetapi apa yang paling penting ialah "keberkatan" disebaliknya. Jadi, bangunlah sahur... xda kerugian melainkan keuntungan semata-mata. uhuk!!

Hm.. baru tadi ana try miscall all my sibling yang bertebaran di Malaysia and mostly di Sabah negeri terchenta.. eheks!! Alhamdulillah... semuanya sudah bangun bersahur kerana di sabah, waktu imsaknya lebih awal berbanding di semenanjung.. lebih kurang 1 jam perbezaannya. Jadi.. kalau imsak di penang ni pada pukul 5.43, so imsak di sabah lebih kurang pukul 4.43... lebih kurang macam tu la... nak data lebih datail, try la tengok waktu imsak yang salu papar di skrin TV sebelum berbuka puasa tu... hehe... kan ada kan? kan? kan?

rindu sangat waktu2 dahulu.. ketika ana masih bergelar kanak2 riang ( apa bezanya sekarang??) hehe... paling best bila dekat2 waktu berbuka... dalam 10 minit sebelum berbuka, mula la mencari channel radio Sabah. fm dgntrademarknya "bagus bah!!" sebabnya.... sebabnya... untuk menunggu azan maghrib. Padahal, the whole day, xdanya buka sabah.fm.. Jauh kemungkinan dari tindakan. ekekeke.. walaupun sebenarnya ayahnda dan arwah mak ana memang suka sangat2 dengar chanel radio tu (sabah.fm) sebabnya... banyak info terkini, tapi masalahnya... kami merangkap anak2 ni x suka sabah.fm atas sebab yang sama (banyak info dari muzik) hehehehehe.... ana kira boleh juga la terima, tapi 1 sebab lagi yang menyebabkan ana liat tuning to sabah.fm sebab DJ radionya. Adi Madlin. hm... susah la nak describe cmna... tetapi mmg ana x suka DJ radio tu. Skg dia dh transfer ke Muzik fm. n semenjak itu, ana menjadi x gemar mendengar muzik fm pula. ekekeke..

Return to sahur. he... tau x siapa yang siapkan sahur d rumah ana yang terchenta puasa taun ni?? hehe... of koz le adik ana... adoi la... ntah la bangun sahur ka x budak tu. Apa x, semenjak arwah mak xda, yang tinggal d rumah skg hanya adik ana n ayahnda terchenta... jadi, apakah kiranya berkemungkinan adik ana tu akan bangun menyediakan sahur menggantikan tugas arwah mak sebelum ni?? sedangkan sebelum ni, 3 or 4 years ago la..., time ana masih muda remaja.. sementara adik ana dalam 15-16 tahun gitu la....dia bangun sahur pun sudah merupakan 1 keajaiban besar. hahaha... tapi, xtau la 2, 3 tahun kebelakangan ni sebab rasanya masuk tahun ni, sudah 3 kali ana x dapat berpuasa bersama2 family terchenta.. maksudnya, tahun 2005 merupakan tahun terakhir ana dapat berpuasa bersama-sama bonda tercinta, bonda dikasihi, bonda disayangi. hm... Moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh arwah mak. Amin....

Kalau pun adik ana tu bangun n sediakan sahur.... agak2 apa juadah yg dia sediakan?? hehe... bukanlah memperkecil bakat memasak adik ana tu, tapi setakat yang ana tahu, masa balik rumah time cuti sem ari tu, masakan yang paling sedap yang dia sediakan ialah mee maggi. hahaha... selain tu, dia lebih suka sediakan juadah goreng2... cthnya ikan goreng instead of masak gulai. Sebabnya... dia x xpert masak masakan berkuah. hehehe...

Alahai la.. rindunya dengan suasana puasa di kg.... sob! sob! sob!

2 comments:

Ryuzaki "L" The KiD said...

something new for me. sahur dan keberkatan..

Ratu Sulaman said...

Allah menciptakan sesuatu bersebab.. Allahu Alam...